Różne sposoby na pakowanie i przechowywanie żywności

Catering dietetyczny

Pakowanie żywności ma przedłużyć jej trwałość i ułatwić transport, dobrze jest zatem wiedzieć jakie sposoby pakowania żywności można stosować i w jakiej sytuacji warto z tych rozwiązań korzystać. Poniżej przedstawimy kilka podstawowych rozwiązań.

Pojemniki plastikowe – podstawowy sposób przechowywania żywności

pojemnikPrzeglądając portal Opakowania.com.pl można zauważyć, że obecnie pojemniki plastikowe są jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najwygodniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Pojemniki tego typu dostępne są w różnych rozmiarach, dzięki czemu można w nich przechowywać niemal każdy rodzaj żywotności. Dodatkowo obecnie coraz częściej takie pojemniki wykonuje się z trwałych materiałów, które cechują się odpornością na działanie wysokiej jak niskiej temperatury co pozwalają na odgrzewanie potraw w pojemnikach, mrożenie w nich, a dodatkowo możliwe jest także mycie takich pojemników w zmywarce. Wszystko to sprawia, że obecnie pojemniki wykorzystuje się w niemal każdym domu zarówno do przechowywania produktów spożywczych w lodówce, jak i jako opakowanie na posiłki zabierane np. do pracy. Na co należy zwrócić uwagę wybierając pojemniki plastikowe by mieć pewność, że będą one praktyczne i wygodne? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na etykiety, sprawdźmy w zakresie jakich temperatur może być wykorzystywany pojemnik, czy można go używać w mikrofalówce i zmywarce. Warto też zwrócić uwagę na rozmiar i kształt pojemnika, nie wszystkie z dostępnych na rynku pojemników są praktyczne. Co ważne, warto zwrócić uwagę na sposób zamykania pojemnika – najwygodniejsze są pojemniki zamykane na klipsy, jednak należy sprawdzić czy są one dobrze spasowane inaczej zamykanie i otwieranie pojemnika może być utrudnione lub też pojemniki mogą przez to być nieszczelne.

Opakowania jednorazowe – kiedy warto korzystać?

W artykułach na portalu www.kierunekspozywczy.pl można przeczytać, że opakowania jednorazowe, czyli takie które z racji swojego sposobu wykonania czy też z racji materiałów z jakich zostały wykonane nadają się tylko do czasowe wykorzystania, nadal są dość popularnym rozwiązaniem, choć nie zawsze tak praktycznym jak pojemniki plastikowe. Zwykle wykorzystuje się je, gdy potrzebujemy żywność zabezpieczyć tylko na krótki czas, w celu jej przetransportowania czy też wyeksponowania. Do opakowań jednorazowego użytku zaliczamy takie rozwiązania jak:

Opakowania

Woreczki

Pojemniki

foliowe

strunowe

cukiernicze

papierowe

foliowe

garmażeryjne

aluminiowe

dla gastronomii

Powyższe wyliczenie dość dobrze pokazuje, że tego typu opakowania zwykle stosuje się w sklepach zajmujących się sprzedażą żywności, gdzie nie potrzeba trwalszych metod opakowywania żywności. Sporadycznie takie opakowania wykorzystuje się także w warunkach domowych, jeśli pakujemy żywność dla kogoś lub też dla siebie na jakiś wyjazd, niemniej jest to coraz mniej opłacalne w porównaniu z opakowaniami plastikowymi.

Kartonowe opakowania spożywcze – dlaczego firmy korzystają z tego rozwiązania?

Kartonowe opakowania spożywczeW przypadku firm najpopularniejszym rozwiązaniem przy zabezpieczaniu żywności nadal pozostają opakowania kartonowe. Wynika to nie z tego, że jest to dobra forma zabezpieczenia żywności, ale głownie z racji tego, że jest to rozwiązanie umożliwiające prowadzenie reklamy. Kartonowe opakowania spożywcze robione na zamówienie mogą być wykonane z białego kartonu, ale zgodnie z zamówieniem producent opakowań na ciastka czy inne produkty spożywcze może zamieścić na nich także dowolny druk, co pozwala na naniesie na opakowanie kartonowych takich treści jak np. nazwa firmy wraz z danymi kontaktowymi lub logo firmy. Dzięki temu opakowania kartonowe są opłacalne dla firm, a przy tym nadal pozostają wystarczalnie dobrym sposobem na zabezpieczenie oferowanych produktów.

Pakowanie próżniowe – zalety

Pakowanie próżnioweNajlepszym sposobem na pakowanie żywności jest pakowanie próżniowe. Ten sposób zabezpieczania żywności pozwala na przedłużenie jej trwałości i zachowanie smaku nawet od 3 do 5 razu dłużej niż tradycyjne metody. Zabezpieczenie żywności tą metodą wymaga jednak stosowania takiego rozwiązania jakim jest pakowarka próżniowa. Maszyna ta odsysa powietrze z opakowania foliowego, tworząc przy tym szczelny zgrzew zamykający opakowanie. Zasadniczo jest to wygodny i szybki sposób pakowania żywności, jednak ma ten minus że sam zakup pakowaczki jest dość kosztowny, a co za tym idzie rzadko kiedy wykorzystuje się tę metoda w warunkach domowych.

Krótko podsumowując

Sposobów na pakownie żywności w obecnych czasach jest naprawdę dużo. Wszystkie one mają w jakimś stopniu zabezpieczać produkt, jednak ich skuteczność jest na różnym poziomie, co należny wziąć pod uwagę pakując żywność w domu.