Rodzaje czarnych herbat liściastych

Herbata to bardzo popularny napój, którym raczą się nie tylko europejczycy, ale i cały świat. Mimo, że jest spożywana między innymi w trakcie spotkań towarzyskich ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Jest, obok kawy, jednym z najbardziej popularnych ciepłych napoi.

Zalety czarnej herbaty liściastej

herbata czarna liściastaTo na co wpływa pozytywnie herbata czarna liściasta to przede wszystkim nasz metabolizm, ponieważ ułatwia trawienie. Bardzo lubię pić czarną herbatę liściastą. Moja ulubiona wersja tego trunku to wersja z cytryną i miodem. Do czarnej herbaty można dodać także inne dodatki. Niektórzy piją ją z imbirem, inni z miętą a jeszcze inni lubią czuć smak czarnych parzonych liści, dlatego piją ją w czystej postaci. Prawdziwą herbatę trzeba umieć prawidłowo zaparzyć. W każdej kulturze wiążą się z tą procedurą inne przekonania. Egipcjanie, na przykład, parzą herbatę w metalowym czajniczku. My Polacy, natomiast parzymy herbatę bezpośrednio w kubku, filiżance lub imbryku z którego przelewamy herbatę dalej. W naszej kulturze przyjęło się że, herbata jest spożywana jako ciepły napój do posiłku. Bez względu na to czy jest to śniadanie czy kolacja od małego przekazuje się dzieciom, żeby wypiły herbatkę, bo rozgrzeje brzuszek. Mimo, iż są to słowa przekazywane automatycznie z pokolenie na pokolenie, trochę prawdy się w nich skryło. Tak jak wspomniałam wcześniej herbata pozytywnie wpływa na metabolizm. Czarna herbata liściasta pomaga zatem organizmowi przetrawić posiłek i jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż sok z rana lub inny zimny napój.

Bez względu na to w jaki sposób i o której godzinie jest przez nas wypijana, ten rodzaj herbaty jest dla mnie najbardziej odpowiedni. Nie wyobrażam sobie poranka bez czarnych liści w kubku. To jest to, co stawia mnie na nogi każdego poranka.