Własny biznes gastronomiczny – co powinniśmy wiedzieć?

Udało Ci się znaleźć ciekawy pomysł na swój biznes. Chcesz spróbować swoich sił w gastronomi, jednak nie wiesz od czego zacząć? W poniższym tekście postaramy się przybliżać specyfikę tej branży, związane z nią trudności jak i przeszkody jakich powinniśmy się spodziewając urządzając własny lokal gastronomiczny.

Na początek konkretny plan

lokal gastronomicznyPomysł na biznes a plan to dwie odrębne sprawy, dlatego nim przejdziemy do realizacji naszego pomysłu musimy najpierw wszystko dobrze rozpisać. Pozwali nam to określić czy nasze pomysły są do zrealizowania, określić co nam będzie do tego potrzebne, co będzie trzeba załatwić itd. Co zatem powinien zawierać nasz plan? Można by tu wskazać na podstawie portalu portalgastronomii.pl takie elementy jak:

  • charakterystyka lokalu gastronomicznego (restauracja, bar, kawiarnia, itd.),
  • specyfika firmy (własna firma, spółka,),
  • lokalizacja,
  • sprawdzenie formalności – dostosowanie lokalu,
  • określenie kosztów,
  • rozpoznanie (konkurencja).

Przeanalizowanie każdego z tych punktów pozwali nam sprawdzić, czy założenia z naszego pomysłu są do zrealizowania, dowiemy się dzięki temu co trzeba zmienić, czego zrobić się nie da. Inne wymagania będzie musiał spełniać lokal w którym ma być bar z kebabem inne restauracje, różnić się będzie także sposób ich zagospodarowanie jak i wyposażenie gastronomii, a co za tym idzie różne będą także koszty. Podobnie jest w przypadku konkurencji, dany punkt może nie sprawdzić się jako miejsce na bar, ale już tak jako kawiarnia. Tak ważne dlatego staje się przygotowanie planu i zweryfikowanie go. Im dokładniejszy będzie nasz plan i im więcej kwestii uda nam się sprawdzić i przeanalizować tym większą szansę będziemy mieli na odniesienie sukcesu.

Sprzęt gastronomiczny czyli w co należy inwestować

Sprzęt gastronomicznyWedług artykułów na portalu www.gastrona.pl w przypadku zakładania lokalu gastronomicznego jednym z najistotniejszych elementów jest zakup odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. Jego specyfika wprawdzie różni się od siebie w zależności od tego jakiego typu punkt prowadzimy, jednak można by tu wskazać kilka ogólnych wskazówek. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny to duży wydatek, dlatego w niektórych przypadkach warto pomyśleć o kupnie sprzętu używanego, przynajmniej na początek. Nie wszystko jednak warto kupować z drugiej ręki, są takie elementy wyposażenia gastronomicznego, które mocno się eksploatuje, a co za tym idzie ich zakup jest zbyt ryzykowny. W przypadku używanego sprzętu warto brać pod uwagę szafy chłodnicze czy kuchenki gastronomiczne. Pozwali to nam zredukować koszty wyposażenia lokalu nie wpływając przy tym negatywnie na jakość serwowanych dań.

Jak wyposażyć restauracje?

restauracjaNajtrudniejsze zadanie stoi przed osobami chcącymi założyć własną restaurację. Odpowiednie wyposażenie lokalu gastronomicznego tego typu jest dość skomplikowane i kosztowne. Co zatem powinno znaleźć się na stanie kuchni restauracyjnej? Należy tu wskazać takie podstawowe rozwiązania jak: blaty przyścienne, szafy chłodnicze, piece gastronomiczne, kuchenki gastronomiczne, jak i dodatkowe akcesoria i urządzenia uzależnione od specyfiki samej restauracji, a także w niektórych przypadkach windy gastronomiczne. Im większa restauracja tym naturalnie rośnie zapotrzebowanie na sprzęt w jaki ona musi zostać wyposażona. Na początek warto wybierać tylko te najbardziej podstawowe i potrzebne rozwiązania, a w miarę jak restauracja będzie odnosić sukces rozbudowywać zaplecze. Pamiętajmy jednak o tym, że to co w danym momencie uznamy za podstawowe zależy od specyfiki samego lokalu i tak jeśli mamy do czynienia z piętrowym lokalem, czyli na innym poziomie jest kuchnia na innym pomieszczenia dla gości to do podstawowych rozwiązań według strony http://komodo-windy.pl zaliczymy windy kuchenne. Podobnie będzie w przypadku pieca do pizzy czy frytkownicy to czy będzie to nam na stracie potrzebne zależeć będzie od tego jaki lokal planujemy prowadzić.

Programy dla gastronomii – czyli jak usprawnić działanie lokalu

Programy dla gastronomiiObecnie niemal podstawowym rozwiązaniem stosowanym w przypadku każdego rodzaju lokali gastronomicznych są programy do gastronomi. Należy jednak liczyć się z tym, że programów z przeznaczeniem do lokali gastronomicznych jest wiele, a co za tym idzie różnią się one od siebie swoją specyfika i przeznaczeniem. I tak jeżeli chodzi o oprogramowanie gastronomiczne można wyróżnić na podstawie www.adith.pl takie jak np. oprogramowanie umożliwiające prowadzenie ewidencji magazynu, oprogramowanie typu pos umożliwiające sprzedaż u obsługę klienta, programy ułatwiające zarządzenie rezerwacjami czy kontakt pomiędzy sala a kuchnią itd. To jakie oprogramowanie powinno zostać zastosowane w lokalu zależy od jego charakteru, niemniej obecnie niemal w każdym wykorzystuje się programu typu pos.

Podsumowując

Zakładając własny biznes przede wszystkim powinniśmy dobrze zapoznać się z jego specyfiką. Pozwoli nam to uniknąć wiele błędów popełnianych przez nowych przedsiębiorców, a co za tym idzie dzięki temu będziemy mieli zdecydowanie większą szanse na odniesienie sukcesu.

2 thoughts on “Własny biznes gastronomiczny – co powinniśmy wiedzieć?

  1. Według mnie najważniejszy jest sprzęt, w którym można gotować i przyrządzać posiłki. do tego zastawa, gdyż potrawy trzeba na czymś podawać gościom! Podawać na papierowych lub plastikowych talerzach to obciach, dlatego o pasującej zastawie nie można zapominać.

Dodaj komentarz